Praktijk voor verliesbegeleiding

Nelly Troost

Het is de tegenwind die de vlieger doet stijgen
chinees spreekwoord

Invloed op het werk
Verlies doet zich voor op alle levensterreinen. Wanneer er privé een verliesgebeurtenis plaatsvindt, heeft dit invloed op het werk. Zeker bij een overlijden zal de werkomgeving hier aandacht aan geven en de medewerker ruimte geven. Maar hoe is dit na een jaar? Een jonge vrouw zei tegen me:

" Mijn collega's vragen me mee uit. Kom op...je moet er weer op uit, het is nu al meer dan een jaar geleden dat je vriend is overleden. Ze weten niet hoe ik me voel, dat de pijn van het gemis per dag erger lijkt te worden. Ik kan er bijna met niemand meer over praten. Ik ben heel bang dat ik me straks weer ziek moet melden."

 

Verlies van werk
Veel mensen worden ziek omdat ze het niet kunnen hanteren dat ze na jaren ' aan de kant worden gezet'. Hoe zorgvuldig de werkgever het ook denkt te doen, deze gevoelens zijn meestal niet te voorkomen. Het gevaar is dat mensen vast komen te zitten door boosheid en onzekerheid. 

Ventileren
Het ventileren van boosheid, verdriet en onzekerheid kan veel lucht geven. Soms komt eerder geleden verlies naar boven en vraagt dit aandacht. Samen kijken we wat iemand nodig heeft. Naast het onder ogen zien van de nieuwe situatie, kunnen we zien waar iemand behoefte aan heeft om weer verder te kunnen gaan in het leven. Dit kan zijn werken aan vaardigheden, communicatie en het profileren van persoonlijke kwaliteiten. 

.

Delen